Berita

Awas! Penipuan Pinjaman di Koperasi

Berhati-hati sekiranya anda ingin membuat pinjaman menerusi koperasi sebab ada banyak kes pinjaman bersindiket yang telah dikesan.

Suruhanjaya Koperasi Malaysia akan menyiasat dakwaan bahawa koperasi tertentu terlibat dalam penipuan pinjaman bersindiket, memalsukan pembayaran balik untuk kakitangan awam dan pekerja syarikat berkaitan kerajaan.

Suruhanjaya itu berkata dalam satu kenyataan bahawa tindakan tegas akan diambil terhadap individu dan koperasi yang terlibat jika dakwaan itu didapati benar.

“Perkara sedemikian tidak sepatutnya berlaku kerana semua koperasi berdaftar, terutamanya koperasi kredit, terikat kepada undang-undang dan peraturan yang ditetapkan oleh Suruhanjaya untuk memastikan tidak ada eksploitasi terhadap ahli,” suruhanjaya tersebut dipetik berkata dalam sebuah laporan berita.

Penipuan dilaporkan melibatkan peminjam menerima hanya 50% dari jumlah yang dipinjam oleh penjawat awam, malah ada yang melaporkan kad ATM mereka turut dirampas.

Ahli yang pernah menjadi mangsa sindiket penipuan ini boleh melaporkan kepada suruhanjaya melalui hotline WhatsApp di 019-244 5339.

Selain daripada itu MyAngkasa Az Zahra Sdn Bhd dan platform pemprosesan pinjaman dalam Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia (Angkasa) – Portal My AzZahra menyarankan agar penjawat awam menggunakan portal ini kerana ia menjamin keselamatan dalam pembiayaan koperasi mereka.

MyAngkasa Az Zahra, sebuah syarikat bersekutu Angkasa, telah menerima banyak pertanyaan daripada orang awam mengenai laporan mengenai penipuan pinjaman bersindiket.

Menurut kenyataan itu, terdapat laporan kewujudan penipuan dalam permohonan pinjaman peribadi seperti memalsukan slip gaji, 50% membayar kepada peminjam pinjaman daripada pinjaman sebenar yang digunakan dan rampasan kad ATM yang melibatkan koperasi kredit di negara ini.

Pepatah Pepitih: Waspada kepada penipuan sebegini – gunakan talian dan organisasi yang benar-benar stabil sahaja semasa membuat pinjaman.

Gali Lagi:

  1. Laporan The Star pertama: Klik Sini
  2. Laporan The Star kedua: Klik Sini
  3. Artikel kami tentang penipuan pinjaman penjawat awam: Klik Sini

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Back to top button