Berita

MyDebit Diterima di Singapura

PayNet dan rakan perniagaan di Singapura NETS telah mengumumkan pelancaran pembayaran rentas sempadan menggunakan kad ATM MyDebit di Singapura dan NETS di Malaysia.

Dengan pelancaran ini, rakyat Malaysia dapat membuat pembayaran menggunakan ATM MyDebit di lokasi yang menerima pembayaran tersebut di negara itu.

Sebelum ini, kad MyDebit diterima melalui rangkaian peniaga NETS di Kampung Bugis, iStudio yang dipilih, Pandora, SaladStop! dan kedai Awesome Chocolate.

Sejak November 2018, pengguna Singapura telah dapat menggunakan kad ATM NETS mereka di Johor Bahru, menandakan kali pertama bahawa kad ATM NETS boleh digunakan di luar Singapura. Kini terdapat lebih daripada 7,400 mata penerimaan PayNet untuk kad ATM NETS di Johor Bahru, Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan Melaka.

Menerusi kolaborasi ini, NETS dan PayNet juga sedang berusaha untuk menghubungkan infrastruktur pembayaranuntuk membolehkan pemindahan dana segera serta pembayaran QR antara Singapura dengan Malaysia.

Malaysia dan Singapura telah melancarkan versi standard kod QR negara masing-masing, yang dinamakan DuitNow QR dan SGQR. Sekiranya perkongsian seterusnya akan berlaku, kedua-dua rakyat Malaysia dan Singapura tidak lama lagi boleh  menggunakan e-wallet mereka di negara masing-masing dengan menggunakan hanya satu kod QR tunggal sahaja.

Pepatah Pepitih: Kemudahan pembayaran digital merentas sempadan negara ialah sesuatu yang baik untuk meransang ekonomi. Gunakan dengan bertanggungjawab.
Gali Lagi:
1. Laporan Business Insider: Klik Sini
2. Laporan FintechNews: Klik Sini

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Back to top button